torsdag 4 februari 2010

Passar det inte så får du sparken Bengt-Erik Bengtsson!

Bengt-Erik Bengtsson, VD för Norrköpings hamn och stuveri AB. Bild: Håkan Sjöström NT

Idag kan man i Folkbladet läsa om att Mattias Ottosson gärna sparkar ut Norrköping hamns VD Bengt-Erik Bengtsson om han inte accepterar att bolaget fortsätter vara i kommunal regi. "Passar det inte är det bara att flytta på han", säger Mattias Ottosson till tidningen i en intervju den 4 februari i år. Han sitter själv som ordförande i hamnbolagets styrelse. Men att säga upp Bengt-Erik Bengtsson är inte gratis, det kommer kosta runt Så dyrt blir det att säga upp Bengtsson då han är den kommunala vd som har det mest förmånliga löne- och pensionsavtalet av alla. Enligt avtal som tidningen Folkbladet tagit del av kostar Bengtsson hamnbolaget ca tre miljoner kronor om året i lön, inklusive pensionsinbetalningar och sociala kostnader. Hans årslön uppgår till 2,4 miljoner vilket Bengt-Erik Bengtsson lyfter med glädje.


Bengt-Erik Bengtsson kvittera ut lön enligt regler som han själv kan påverka

Lönesystemet för Bengt-Erik Bengtsson är konstruerat på så sätt att han själv kan välja hur mycket han vill ta ut i lön och hur mycket han vill att bolaget ska betala in till hans privata pensionsförsäkringar. För närvarande tar han ut en lön på knappt en miljon om året och resten läggs undan till hans pension vilken idag uppgår till 10 miljoner kronor, pengar som drygar ut hans redan höga statliga pension när han väljer att sluta jobba. Mannen formligen badar i pengar och i år går han även i pension.

Har rätt till ett års lön om han säger upp sig själv
Enligt avtal har Bengtsson rätt till ett års lön om han säger upp sig själv, väljer bolaget att säga upp honom kostar det bolaget två miljoner kronor. Men det stannar inte där, han har dessutom övriga förmåner i avtalet som tjänstebil, dagstidningar och fria telefonsamtal inom tjänsten i sin egen bostad. Men Bengt-Erik Bengtsson hinner med mera under sin tid här på jorden, han är nmöigen även styrelseordförande i Destination Gotland, ett bolag som driver trafiken mellan Gotland och fastlandet. Dessutom, hör och häpna är han även  dansk konsul i Norrköping.

Norrköpings kommun har nu börjat ställa sig frågan om inte Bengt-Erik Bengtsson börjar bli en för stor belastning för kommunen, dels med tanke på att han inte vill följa offentlighetslagen, dels har han heller inte samma känsla för vad måttlighet innebär när det gäller alkoholrepresentation som kommunpolicyn förutsätter.
Källa: http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5100270
http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5100409

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar